środa, 1 lipca 2015

Varia: podsumowanie miesiąca, nagrody i nominacje oraz Książki na stos!


Koniec czerwca, zatem dobry to czas na podsumowanie miesiąca. A było ciekawie, oj było!







4. Laureatką III edycji nagrody Gryfia została Ewa Winnicka za reportaż „Angole” (wyd. Czarne)




W kategorii „opowiadanie” nominacje za rok 2014 otrzymały:

Krystyna Chodorowska -„Kre(jz)olka”(Nowa Fantastyka 3/2014, Prószyński Media)
Stefan Darda - „Nika”, (Opowiem ci mroczną historię, Videograf SA)
Stefan Darda - „Rowerzysta”, (Opowiem ci mroczną historię, Videograf SA)
Dorota Dziedzic-Chojnacka  - „Teleturniej”, (Fahrenheit 07.07.2014)
Anna Kańtoch - „Sztuka porozumienia”, (Światy równoległe, Solaris)
Marta Krajewska - „Daję życie, biorę śmierć”, (Nowa Fantastyka 10/2014, Prószyński Media)

W kategorii „powieść” nominacje za rok 2014 otrzymały:

Michał Cholewa - „Forta” (Warbook)
Jakub Ćwiek - „Chłopcy 3. Zguba” (Sine Qua Non)
Stefan Darda - „Czarny Wygon. Bisy II” (Videograf)
Marta Kisiel  - „Nomen omen” (Uroboros)
Tomasz Kołodziejczak„Biała reduta. Tom 1” (Fabryka Słów)
Paweł Majka - „Pokój światów” (Genius Creations)

Laureaci zostaną ogłoszeni podczas jubileuszowej, XXX edycji Polconu (20-23 sierpnia, Poznań). 


6. Natomiast w dniach 24-26 lipca, w Warszawie, szykuje się III edycja Targów Książki Kulinarnej.
Podczas Targów Książki Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie, podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania – szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o jedzeniu.
Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Martę Gessler, właścicielkę restauracji Qchnia Artystyczna i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, to jedyne w Polsce wydarzenie łączące książki i gotowanie.




Na deser, tradycyjnie – stos (czerwcowych) przybytków. 

Z prawej - stos w całej okazałości, z lewej - najładniejsze okładki ze stosu


Egzemplarz recenzencki


Zakupione:

2. Magdalena Kicińska – Pani Stefa (o Stefanii Wilczyńskiej, która prowadziła wraz z Januszem Korczakiem Dom Sierot na Krochmalnej)

3. Hubert Klimko-Dobrzaniecki – Preparator (powieść oparta na prawdziwej historii preparatora z Łodzi, który został skazany za kazirodztwo, nekrofilię i podwójne morderstwo)

4. Jędrzej Morawiecki – Głubinka. Reportaże z Polski (reportaże o Polsce „B” ale tej na terenach południowo-zachodnich, miast: Kowar, Barda, Szprotawy, Nieszawy, Lubiąża, „złych dzielnic” Wrocławia czy Wałbrzycha oraz  na terenach byłych pegeerów w Koszalińskiem)

5. Anna Marchewka – Ślady nieobecności (biografia Ewy Szelburg-Zarembiny wraz z jej reportażami i „dorosłymi” tekstami)


7. Katarzyna Bonda, Bogdan Lach – Zbrodnia niedoskonała (książka napisana z najsłynniejszym polskim profilerem policyjnym)



Z wymiany na fejsbuniu:

8. Eduardo Mendoza – Sekret hiszpańskiej pensjonarki
9. Wilhelm Zdobywca


Przyniesiona przez Pana R.:

10. Smakowita Kuchnia Badawcza (oprócz przepisów kulinarnych zawiera na marginesach informacje statystyczne dotyczące sfery kuchenno-jadalnej Polaków)



A jak Wam minął miesiąc? :)



2 komentarze:

  1. Piękne podsumowanie. Dużo się ostatnio dzieje w Warszawie, mnie niestety nie było dane być na Big Book Festiwal :( Nowe nabytki wyglądają bardzo ładnie :) Udanej lektury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamierzam się za nie zabrać w miarę szybko :)

      Usuń

Każdy Twój komentarz jest dla mnie ważny.
Dziękuję za kilka słów i zapraszam ponownie :)

Pozdrawiam
Gosia Oczko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...